Kosár

>>>
 
 

Belépés

 

Jack D. Schwager: A piac varázslói 1-2.Mi különbözteti meg az elképesztően sikeres piaci kereskedőket - a piac varázslóit - a hétköznapi traderektől? Milyen közös jellemvonásaik vannak? Mit tanulhat az átlagkereskedő azoktól, akik rendkívül szigorú kockázatkezeléssel évtizedeken keresztül kimagasló hozamot értek el? A piaci legendákkal készített interjúiban Jack Schwager ezekre a kérdésekre keresett választ.

Az elmúlt 25 év többtucatnyi beszélgetésének leiratából született a Market Wizards sorozat négy kötete, amelyek közül az első kettőt végre a magyar olvasók is kezükbe vehetik. Az interjúkötetek töretlen népszerűsége leginkább talán annak köszönhető, hogy nem kész - és könnyen avuló - receptet kínálnak. Egyetlen beszélgetőpartner szájából sem hangzik el: „csináld azt, amit én, és nyerni fogsz.” Éppen ellenkezőleg - szinte egyhangúlag vallják, hogy mindenkinek meg kell találnia a személyiségéhez illő módszertant, s fegyelmezetten és következetesen ragaszkodni ahhoz.

„Aligha gondolom, hogy e könyv minden olvasója szuperkereskedővé válhat - a világ egyszerűen nem így működik -, abban viszont hiszek, hogy ezek a gondolatébresztő beszélgetések a kereskedést komolyan vevő és nyitott gondolkodású olvasóknak segíthetnek saját eredményeik javításában. A kiválasztott keveseket pedig akár az itt olvashatókhoz hasonló eredményekhez is segítheti.” részlet a szerző Előszavából


Jack D. Schwager és a Market Wizards sorozat

Egyetlen szerző - sem élő, sem holt - nem büszkélkedhet a piaci spekulációról mint hivatásról készített ilyen gazdag és értékes feljegyzésekkel, illetve dokumentációval, mint Jack Schwager. Spekulánsok egész generációja köszönheti sikerét legalább részben A piac varázslóinak. Kétségtelen, hogy a mintegy negyedszázad alatt készült, közel 60 beszélgetést tartalmazó Market Wizards sorozat 80 év múlva is éppolyan időszerű lesz, mint napjainkban az Egy spekuláns feljegyzései.

Melyik kezdő és ambiciózus kereskedő nem szeretné a világ legsikeresebb és legtapasztaltabb tradereit hallgatni, és tanulni tőlük? A piac varázslói kötetek pontosan ezt ígérik: Jack Schwagernek hála bepillanthatunk a részvény-, kamat-, deviza- és határidős piacok legnagyobb spekulánsainak elméjébe, beülhetünk a dolgozószobájukba, megismerhetjük saját történetüket, és megtudhatjuk sikerük titkát.


Pontosabban azt, hogy nincs itt semmiféle titok. Elképesztő teljesítményük mögött mindössze kőkemény munka, pszichéjük kordában tartása és a piacokkal szembeni alázat áll.

A sorozat köteteti (zárójelben eredeti megjelenésük időpontja):

Market Wizards (1989)
The New Market Wizards (1992)
Stock Market Wizards (2001)
Hedge Fund Market Wizards (2012)Előszó a magyar kiadáshoz (részlet)

...ez a könyv nem a kereskedésről szól.

Egészen pontosan nemcsak a kereskedésről - hanem a sikerről, a munkáról, a hozzáállásról, a tehetségről és a szerencséről. Arról, hogy milyen szerepe van a sikerben a munkának, a hozzáállásnak, a tehetségnek és a szerencsének. (Nem lövöm le a könyv poénját, ha elmondom: az interjúalanyok sikerüket az előbbi kettőnek - azaz a munkának és a hozzáállásnak - tulajdonítják.)

Persze e mű elsődlegesen mégis a kereskedésről szól. Nem konkrét módszereket mutat - az olvasó nem tanulhatja meg belőle sem a technikai, sem a fundamentális elemzés fortélyait -, és még csak abban sem fog segíteni, hogy melyik piacon érdemes kereskedni. Középpontjában az ember - a kereskedő, a trader, a befektető - áll. A tanulási folyamat. A nyerés, a vesztés. A piachoz való hozzáállás. Az önfegyelem. A piaccal, kereskedéssel kapcsolatos tévhitek. És a siker receptje.

Nos, mielőtt a kedves olvasó „Micsoda szenzációhajhász szöveg!” felkiáltással mérgesen továbblapozna, engedje meg, hogy a szerző előszavát idézzem, és csatlakozzak megállapításához: „Aligha gondolom, hogy e könyv minden olvasója szuperkereskedővé válhat - a világ egyszerűen nem így működik…” Mert bár a kötetből valóban ki lehet olvasni a siker receptjét - saját értelmezésemben: munka, önfegyelem és elkötelezettség -, az is egyértelműen kiderül, miért csak ezerből (millióból?) egy kereskedő ér el ilyen káprázatos eredményeket a pénzügyi piacokon. Ha történetesen nem mi vagyunk az ezerből az egy, akkor is előnyünkre válik, ha elolvassuk a könyvet: minden bizonnyal számtalan gyakran elkövetett - és be nem ismert - kereskedési hibánkra ráismerünk majd, és ha ezektől sikerül megszabadulnunk, bőségesen megtérül számunkra az ára.

Wolf László
Vezérigazgató-helyettes, OTP Bank Nyrt.Termékek


8000 Ft rendelési érték felett INGYENES kiszállítás!


Kapcsolat

A4C Books
(A4C Marketing Kft.)
1092 Budapest, Bakáts tér 2.
(bejárat a Bakáts u. 5-7. felől)
Telefon: (1) 456 7400;
(30) 241 6889

Ügyfélszolgálatunk
nyitva tartása:
H - Cs: 9.00 - 17.30
P: 9.00 - 16.30